BULHARSKÁ KUCHYŇA - KUCHYŇA PRE KAŽDÉHO

Všeobecné informácie , cestujeme do Bulharska, doprava, mena, nakupovanie, reštaurácie, peniaze, počasie, zvyky a praktické rady

Moderátor: mandarinka

BULHARSKÁ KUCHYŇA - KUCHYŇA PRE KAŽDÉHO

Odoslaťod mandarinka 23 Aug 2006, 23:08

BULHARSKÁ KUCHYŇA - KUCHYŇA PRE KAŽDÉHO.

Je všeobecne známe že bulharská kuchyňa patrí medzi najzdravšie na svete.Stači vojsť do niektorej z nespočetného množstva taverien a hned sa môžete o tom presvedčiť.Zelenina,ryby či syry - To sú potraviny,ktoré sú na jedálnom lístku mnohonásobne skloňované.Súčasťou bulharskej kuchyňe sú aj grilované,varené a pripravované na rošte ryby v rôznej úprave a hydina.Pripravujú sa na slnečnicovom oleji a sú ľahko stráviteľné.Významné miesto má jogurt a kyslé mlieko.Takmer všetky reštaurácie majú v jedálnom lístku základnú ponuku bulharských pokrmov.Môžme skonštatovať,že kvalita bulharskej kuchyne sa v poslednej dobe výrazne zvýšila.Škála reštaurácii je v súčasnosti omnoho pestrejšia ako to bývalo v dobách socializmu.Malé,ľudovo zariadené krčmičky - CHANČE dnes nájdeme v oveľa väčšom počte.V bežných pohostinstvách - MECHANA sa čapuje pivo,víno,podáva sa alkohol a môžte tu dostať chutný šalát alebo mäso na grile.Najesť sa dá aj v rôznych bistrách - SKARA - BIRA,alebo v samoobslužných reštauraciách - EKSPRES - RESTORANT.
Ak sa vraciate rozhoručení z pláže,zaiste vám dobre padne tanier typickej bulharskej studenej uhorkovej polievky TARATOR,ktorá príjemne osvieži.
Ak nemáte radi uhorky,v ponuke bude určite ČORBA - fazuľová,rybacia,zeleninová či paradajková polievka.
Ak si objednáte kuraciu polievku,budete prekvapení,že vývar nieje číry.Je to tym,že do nej pridávajú mlieko,čo je na naše zvyklosti zvláštne avšak chutné.
Medzi bulharské špeciality môžme zaradiť aj KURBAN - polievka z ovčieho mäsa a zeleniny.

Ak si sledujete líniu,ste na tom najsprávnejšom mieste.V jedálnom lístku nájdete množstvo zdravých šalátov.
Typický je ŠOPSKÝ ŠALÁT - bulharský národný šalát z čerstvej zeleniny bohato posypaný ovčim syrom.
SNEŽANKA - uhorkový šalát s tučným jogurtom a kúskami vlašských orechov.
Taktiež si môžte objednať šalát paradajkový,
OVČARSKA - miešaný šalát so šunkou a olivami s nastrúhaným ovčím syrom,šalát z ryb či morských živočichov.
Medzi bulharské predjedlá patrí KJOPOLU - pečené baklažány a papriky s cesnakom a orechami.
Ak si objednáte papriky BJUREK,prinesú vám vyprážané papriky plnené ovčím syrom.

Ako hlavné jedlo si môžte vybrať hlavne KAVARMU - guláš so zeleninou a rajčinovým pretlakom.
Stredohorský ĎZUVEČ - V hrnci varená zmes z rôznych druhov zeleniny s mäsom a zemiakmi.
SARMI - ryža a mleté mäso zabalené v listoch z kyslej kapusty alebo vo viničných listoch.
KEBAPČE - šištičky z mletého mäsa pripravené na grile.
MIŠ-MAŠ - jednoduchý pokrm podobný nášmu leču.
SIRENE PO ŠOPSKY - ovčí syr s rajčinami a vajcami zapečený v hlinenej nádobe.
SKUMRJA - grilovaná makrela (klasika v bulharskej kuchyni).

Ako dezert si môžte vybrať BAKLAVA - sladký zákusok z lístkového cesta s rôznymi náplňami.
PALAČINKA plnená čokoládou,marmeládou alebo podľa vašej chuti.
Velký výber zákuskov je v tradičnej Sladkarnici - obdoba našej cukrárne.

Azda najčastejšie konzumovanými rybami v Bulharsku sú CACA - malé sardinky.Ponúkajú ich na každom rohu,pečené alebo smažené.Výborne sa hodia ako chuťovky k pivu.

Najobľúbenejšie pivá sú BURGASKO,ZAGORKA,KAMENITZA.Sú síce slabšie ako naše slovenské,ale v tých horúčavách je to lepšie.

Výroba bulharských sa datuje od čias Trákov.Krajina je bohatá na rôzne druhy vína a viničných násad.Veľký počet slnečných dní v južnej časti krajiny je zárukou vynikajúceho červeného vína CABERNET SAUVIGNON zo Svišťova,Slivenu,Jambolu a Orjachovice.
MAURUD z Peruštice.
MERLO zo Stambolova a Sakaru
GAMZA z Plevenu,Suchyndolu a Noveho Sela.
Známe sú aj červené Melnické vína.
Medzi biele vína sa radia TRAMINER z Chan Krumu,Preslavu a Šumenu,
ALIGOTE z Ljaskovca,
MISKET zo Straldže,
ŠARDONE z Ruse a Slavjanci
MUSKAT z Pomoria a Varny.
Z koňakov si môžte dať PLISKU alebo
SLANČEV BRJAČ
Obrázok
Obrázok používateľa
mandarinka
Mega Cestovateľ
 
Príspevky: 2134
Založený: 05 Aug 2006, 12:01
Bydlisko: Partizanske

Bulharský dezert

Odoslaťod mandarinka 27 Dec 2007, 18:20

Netradičný recept na niečo sladké?


Recept na karamelovú tortu, ktorá sa podáva ako dezert.

Suroviny:

vianočka alebo detské piškóty,
1L mlieka,2 šálky cukru,
6 vajec, orechy,
sušené hrozienka.

Postup:

Priamo na plechu na pečenie skaramelizujeme pol šálky cukru, pridáme posekané orechy a hrozienka. Potom celý plech vyložíme na tenké kúsky narezanou vianočkou alebo detskými piškótami. V miske zmiešame zvyšný cukor, vajcia a mlieko a zmesou polejeme vianočkou (alebo piškótami) vyložený plech. Ten potom položíme do druhého plechu - väčšieho, v ktorom sme pripravili vodný kúpeľ. Takto pripravené oba plechy dáme piecť do rúry, ktorá však nesmie byť vopred predhriatá. Pečieme asi 30-40 minút. Plechy vyberieme ŕ po vychladnutí vyklopíme, narežeme ostrým nožom, až potom preložíme do inej nádoby. Nakoniec tortu môžeme ozdobiť ovocím alebo šľahačkou.
Obrázok
Obrázok používateľa
mandarinka
Mega Cestovateľ
 
Príspevky: 2134
Založený: 05 Aug 2006, 12:01
Bydlisko: Partizanske

Vina z oblasti POMORIE

Odoslaťod mandarinka 27 Dec 2007, 18:48

Vína z oblasti Pomorie

Víno „Juni Blan“
Biele suché víno „Juni Blan“ sa vyrába zo špeciálneho druhu hroznového vína takého istého mena, pestovaného v Pomorie.Fermentácia čistej hroznovej zmesi prebieha za prítomnosti špeciálneho druhu suchých kvasiniek pri teplote 15- 16 stupňov celzia.
- čírosť – priezračné s iskrou, bez zákalu
- farba – slamy, s ľahko zelenkavým nádychom
- vôňa – špecifická vôňa ovocia
- chuť – ľahká, osviežujúca
- obsah alkoholu 11%

Víno „Chardonnay“
Biele suché víno „Chardonnay“ sa vyrába zo špeciálneho druhu hroznového vína takého istého mena, pestovaného v Pomorie. Fermentácia tohto druhu vína prebieha pri teplote 14 – 15 stupňov celzia.
- čírosť – krištáľové, bez zákalu
- farba – citrónovo-žltá so zelenkavým nádychom
- vôňa – špecifická vôňa jablka
- chuť – osviežujúca
- víno dozrieva v dubových sudoch
- obsah alkoholu minimálne 11%


Víno „Muškát“
Biele suché víno „ Muškát“ sa vyrába zo špeciálneho druhu hroznového vína takého istého mena, pestovaného v Pomorie. Fermentácia tohto druhu vína prebieha pri teplote 15 – 16 stupňov celzia.
- čírosť – priezračné s iskrou, bez zákalu
- farba – slamy s ľahko zelenkavým nádychom
- vôňa – špecifická, zodpovedajúca tomuto druhu
- chuť – osviežujúca





Víno „Cabernet Sauvignon“
Červené suché víno „Cabernet Sauvignon“ sa vyrába z hroznového muštu vína takého istého mena, pestovaného v Pomorie.
- čírosť – priezračné s iskrou, bez zákalu
- farba – mladých vín je intenzívna s modro-fialovým alebo modro-červeným nádychom
- vôňa – lesných plodov
- chuť – plná
- obsah alkoholu minimálne 11,5%


Víno „Merlot“
Červené suché víno „ Merlot “ sa vyrába z hroznového muštu vína takého istého mena, pestovaného v Pomorie.
- čírosť – priezračné s iskrou, bez zákalu
- farba – temno červená až rubínovo červená
- vôňa – lesných plodov
- chuť – plná
- víno dozrieva 8 mesiacov v dubových sudoch

Pomorijská muškátová rakija
pálenka, ktorá sa vyrába z druhu vína „Muškát Ottonel“. Pálenie prebieha v troch etapách a potom ešte zreje 6 – 8 mesiacov v sudoch. Obsah alkoholu je 40 %.
Pliska
tento koňak sa vyrába z druhu vína „Juni Blan“ a „Dimjat“. Destilácia prebieha v dvoch štádiách. Tento koňak dozrieva po destilácii 5 – 7 rokov v sudoch, v dôsledku čoho získava špecifické zlatisto – jantárové zafarbenie.


Obrázok

ObrázokObrázok
Obrázok
Obrázok používateľa
mandarinka
Mega Cestovateľ
 
Príspevky: 2134
Založený: 05 Aug 2006, 12:01
Bydlisko: Partizanske

Recepty z bulharskej kuchyne

Odoslaťod mandarinka 01 Mar 2008, 16:41

Bravčovina po Bulharsky

Potrebujeme:
½ kg bravčového mäsa
olej
2 cibule
½ póru
3 paradajky
1 paprika
1-2 štipľavé papriky
mletá sladká paprika
soľ


Postup:

Bravčové mäso nakrájajte na kocky a opečte. Potom vyberte a do zvyšného výpeku dajte nakrájanú cibuľu, pór, olúpané paradajky, papriky. Do mäkkej zeleniny pridajte nakoniec mäso a dochuťte.

...........................................................................................................................................

Bulharská kapusta



Potrebujeme:

1 stredná hlávka kapusty
2 väčšie cibule
1 bobkový list
3 stredne veľké mrkvy
2 zelené papriky
2 červené papriky
5 paradajok (môžu sa olúpať)
4-5 strúčikov cesnaku
½ kg kuracích pŕs (morčacích)
2 - 3 dl zeleninového vývaru (bujón)
olivový olej
majoránka
petržlenová vňať
1 téglik sladkej smotany (biely jogurt)
vegeta
čierne korenie
soľ
Postup:

Kapustu a papriku nakrájajte na prúžky a olúpte paradajky. Potom ich nakrájajte na kocky, cesnak na plátky a cibuľu na mesiačiky, mrkvu nastrúhajte. Všetko dajte do väčšieho hrnca a podlejte bujónom, dochuťte vegetou a posoľte. Mäso prudko opečte na cibuľke a olivovom oleji, dochuťte a pridajte k uvarenej zelenine. Všetko potom ešte poduste do mäkka. Na záver pridajte smotanu (biely jogurt) a ozdobte petržlenovou vňaťou. Podávajte s čiernym chlebom alebo parenou knedľou.
Obrázok
Obrázok používateľa
mandarinka
Mega Cestovateľ
 
Príspevky: 2134
Založený: 05 Aug 2006, 12:01
Bydlisko: Partizanske

Odoslaťod mandarinka 01 Mar 2008, 16:49

Paprika plnená syrom


Potrebujeme:

4 papriky
200 balkánskeho syra
1 vajce
polohrubá kukuričná múka
čubrica (saturejka)
petržlenovú vňať
Postup:

Papriky nasucho opečte do čierna. Ošúpte ich a naplňte zmesou rozdrveného syra, zmiešaného s čubricou a petržlenovou vňaťou. Obaľte ich v rozšľahanom vajci, v kukuričnej múke a opäť vo vajci a vypražte na horúcom tuku.


.........................................................................................................................................


Tarator - Bulharská polievka




Potrebujeme:

1 l kyslého mlieka (alebo jogurtu)
1/8 l kyslej smotany (alebo sladkého mlieka)
2 strúčiky cesnaku
20 g oleja
300 g čerstvých uhoriek
1 PL posekaného kôpru
1 PL posekaných orechov
mleté čierne korenie
soľ
Postup:

Kyslé a sladké mlieko spolu dobre rozšľahajte, pridajte soľ, roztlačený cesnak, mleté čierne korenie a olej. Potom pridajte uhorky, postrúhané alebo pokrájané na malé kocky a posekaný kôpor. Podávajte posypané posekanými orechmi.

TIP: Za letných horúčav môžete do polievky pridať aj trochu ľadu
Obrázok
Obrázok používateľa
mandarinka
Mega Cestovateľ
 
Príspevky: 2134
Založený: 05 Aug 2006, 12:01
Bydlisko: Partizanske

Re: BULHARSKÁ KUCHYŇA - KUCHYŇA PRE KAŽDÉHO

Odoslaťod mandarinka 18 Feb 2009, 11:17

KEBAB..

Dost casto sa mozte stretnut na roznych fora a v diskusiach o stravovani v BG, aj s jedlom KEBAB.
Ano,predava sa taketo nieco aj v BG, ale len pre informaciu:
Kebab nie je meno pre jedno jedlo, ale iba spôsob jeho úpravy.
Takychto sposobov je niekoľko druhov. U nás poznáme najmä doner kebab, (gyros)čo je mäso pečené na zvislom ražni a nakrájané na malé kúsky do arabského chleba.
V reštauráciách sa však väčšinou podáva šis kebab, ktorý sa pečie vodorovne na kovových paličkách.
Prílohy
Kebab.1.jpg
takyto by ste zvladli???
Obrázok
Obrázok používateľa
mandarinka
Mega Cestovateľ
 
Príspevky: 2134
Založený: 05 Aug 2006, 12:01
Bydlisko: Partizanske

Re: BULHARSKÁ KUCHYŇA - KUCHYŇA PRE KAŽDÉHO

Odoslaťod mandarinka 27 Apr 2009, 13:56

Biely syr naložený v solnom roztoku– balkánsky sýr

Obrázok



Obrázok
syr FETA

Balkánský sýr musí zriet 45 dní, aby zodpovedal štandartom, Najčastejsie chyby suvisia s vysokým obsahom vody, co znamená nedostatočne zrenie výrobku. To si potom zákazník kupuje drahu vodu. Nezrelý sýr môže obsahovat i škodlivé mikroorganizmy, obzvlašť vtedy, ked surové mlieko nemá dostatočnu kvalitu. Často výrobci pridávajú do syra vela soli, ktorá je lacna a tak si dokazu zaistit, aby sa syr neskazil. Presolený syr môže znamenat i to, že je nedostatočne zrelý. Dalším príznakom nedostatočnej zrelosti je šupinatost syra. Ak syr rozrežete a nieje hladký, a má dierky,-znamená to, že je vyrobený z mlieka znečišteného patogennými mikroorganizmami. Šupinatý syr má nepríjemnu chuť. Preto niektorí výrobcovia pridávajú do syra nitridy. Je to zakázané od 60. rokov minulého st. pretože su karcinogenné. Lacný syr je zdraviu nebezpečný. Kravský syr má nažltlú farbu. Ovčí je bielší a najbielší je kozí.

Obrázok
Obrázok
Obrázok používateľa
mandarinka
Mega Cestovateľ
 
Príspevky: 2134
Založený: 05 Aug 2006, 12:01
Bydlisko: Partizanske

Re: BULHARSKÁ KUCHYŇA - KUCHYŇA PRE KAŽDÉHO

Odoslaťod mandarinka 30 Apr 2009, 08:49

Obrázok
Obrázok používateľa
mandarinka
Mega Cestovateľ
 
Príspevky: 2134
Založený: 05 Aug 2006, 12:01
Bydlisko: Partizanske

Re: BULHARSKÁ KUCHYŇA - KUCHYŇA PRE KAŽDÉHO

Odoslaťod mandarinka 30 Apr 2009, 10:58

ODPORUCAM...

Mnohí z Vas urcite poznate korenie...


ČUBRICA

Čubrica je bulharská zmes korenín, ktorá je k dostaniu dokonca u nas..
Hlavné zložky sú saturejka a grécke seno-piskavica. Je vhodna na pokrmy- ktore chcete grilovat,mlete masa, na zapecenu zeleninu,mozte ju pridat do hustych zeleninových polievok ,taktiez vam vyborne ochuti ovci syr,pomazanky pripravovane z tvarohu.

UCINKY:
GRECKE SENO-/Fenugreek/ je vhodné pre celkové posilnenie organizmu. Obsahuje fosfor, železo - ľahko vstrebateľné v organickej podobe, bielkoviny a aminokyseliny v podobnom pomere ako v mlieku, a sliz.
Pôsobí priaznivo na žalúdočnú a črevnú činnosť.
Tlmí kyslosť a pálenie v žalúdku, pričom nedráždi žalúdok.
Znižuje hladinu krvného cukru. Veľmi dobré výsledky sú pri znižovaní cholesterolu v krvi.
Zabraňuje nadúvaniu, znižuje horúčku, pomáha pri bušení srdca a chrápaní.

V bulharskych obchodoch je bezne k dostaniu- male balenia, alebo aj 500g.

28-30g bal stalo v prepocte 5 sk.
Obrázok
Obrázok používateľa
mandarinka
Mega Cestovateľ
 
Príspevky: 2134
Založený: 05 Aug 2006, 12:01
Bydlisko: Partizanske

Re: BULHARSKÁ KUCHYŇA - KUCHYŇA PRE KAŽDÉHO

Odoslaťod mandarinka 25 Máj 2009, 14:22

Chcem upozornit, alebo skor dat ako informaciu pre tích, ktorí sa chystaju do Bulharska po 1x- alebo po dlhsom case,myslim teraz tích co si pamatate BG z cias dovoleniek s rodicmi - cez ROH,(ked vase mamy kuchtili kazdy den na plynovej dvojplotnicke, kufre plne konzerv) dovolenka v BG ak ju mate bez stravy- je trochu ina ako napr.v Grecku. Pisem to preto, ze mnohí z vas mi pisu, pytaju sa-ako je to s vybavenostou kuchynky v BG.

V Bg je ubytovanie vo velkej miere zabezpecene v izbach s prislusenstvom- WC,umyvadlo, Sprcha, balkon.. Kuchynky su len malokde, a pri cenach ake su v Bg v obchodoch, restaurauraciach to nema ani vyznam- aby
"ZENA STALA U PLOTNY" :D V restauraciach mate velky sortiment jedal,ci bulharske speciality, pizze, cestoviny, grilovane jedla,alebo dokonca aj to co je bezne u nas- svieckova, pecene maso s knedlou, vyprazany syr.. za celkom prijatelne ceny pre nasinca.
Obrázok
Obrázok používateľa
mandarinka
Mega Cestovateľ
 
Príspevky: 2134
Založený: 05 Aug 2006, 12:01
Bydlisko: Partizanske

Re: BULHARSKÁ KUCHYŇA - KUCHYŇA PRE KAŽDÉHO

Odoslaťod mandarinka 16 Sep 2009, 07:44

Davam do pozornosti pre uzivatelov "BG-RH pozitiv" v pondelok 21.9. bude na ceskom programe relacia,kde sa budu varit bulharske jedla...

http://www.ceskatelevize.cz/program/102 ... :30-1.html
Obrázok
Obrázok používateľa
mandarinka
Mega Cestovateľ
 
Príspevky: 2134
Založený: 05 Aug 2006, 12:01
Bydlisko: Partizanske

Re: BULHARSKÁ KUCHYŇA - KUCHYŇA PRE KAŽDÉHO

Odoslaťod Ona 16 Okt 2009, 19:57

Teraz tak uvažujem nevie niekto poraditˇ kde na Slovensku by sa dali kúpitˇ nejaké bulharské potraviny?Minulý týždeň som bola v Prahe tam majú jednu maličkú predajňu.Kúpila som si pár sladkostí,pivko Astika a sirene.Za našej totality bola aj v Blave predajňa Vitoša ale to už nefunguje.Máte niekto nejakú informáciu o bulharských dobrotách u nás aby sme nejak prežili do leta?
Ona
Dovolenkár
 
Príspevky: 38
Založený: 29 Nov 2006, 17:21

Re: BULHARSKÁ KUCHYŇA - KUCHYŇA PRE KAŽDÉHO

Odoslaťod mandarinka 17 Okt 2009, 06:30

Kamenny obchod mi nie je znamy, ale niektore potraviny sa daju objednat na NETE.
Obrázok
Obrázok používateľa
mandarinka
Mega Cestovateľ
 
Príspevky: 2134
Založený: 05 Aug 2006, 12:01
Bydlisko: Partizanske


Naspäť na Informácie pre turistov

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.